Нетипичните симптоми, че може да сме заразени с Ковид-19

Много хора първоначално страдат от загуба на обоняние и вкус

02.04.2020 | 10:59 Редактор: Наталия Тотева
Нетипичните симптоми, че може да сме заразени с Ковид-19

Все още има много неща, които не знаем за коронавируса, причинил пандемията от заболяването Ковид-19. Това включва и различните симптоми, които предизвиква.

Вече знаем, че най-изразените при Ковид-19 симптоми са суха кашлица, треска и проблеми с дишането. Въпреки че голям брой хора прекарват заболяването безсимптомно, според проучвания много от заразените изпитват първо загуба на обоняние и вкус или диария.

Вижте някои от не чак толкова типичните симптоми, посочени от "Сайънс Алерт".

Храносмилателни проблеми - гадене и диария

Те може да са по-често срещан симптом, отколкото се предполагаше досега. Храносмилателните проблеми все повече се свързват с коронавирусните инфекции, но изследванията за тяхната честота като симптом са разнопосочни.

Около 1 на 10 пациенти с коронавирус проявяват някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария и гадене, съобщава по-рано "Бизнес Инсайдер". Според по-скорошните проучвания до половината от пациентите могат да имат проблеми с храносмилането, заедно с респираторните симптоми. 

Неразположение и объркване

Почти 1/3 от живеещите в старчески дом във Вашингтон са били с положителни проби за коронавирус. Половината не са имали симптоми, а някои пациенти са имали необичайни симптоми като неразположение, общо чувство на дискомфорт, дезориентация или тревожност.

Умора

В някои случаи Ковид-19 може да се прояви като изтощение. Умората обикновено съпътства други чести симптоми като кашлица и треска. Тя е атипичен симптом.

Втрисане и мускулни болки

Болките и втрисането могат да бъдат симптоми на много заболявания, включително грип, но и пациентите с коронавирус ги съобщават. Не е ясно колко разпространени са, но около 11% от изследваните отчитат втрисане, а 14% отчитат мускулни болки, според доклад на СЗО, цитиран от БГНЕС.

Главоболие и замаяност

Около 8% от пациентите съобщават за главоболие. Наблюдава се и замайване в някои случаи. 

Хрема и възпалено гърло

Хремата рядко е признак на коронавирус – тя е по-показателна за алергии или настинка. По-малко от 5% от хората изпитват тези симптоми, отново според доклад на Световната здравна организация. Кихането не е признак на коронавирусна инфекция.

Снимки: Pixabay.com, Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК