България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Очите като вход за коронавирусната инфекция

Не трябва да докосваме лицето си за щяло и нещяло, отсече доц. д-р Андрей Андреев

08.04.2020 | 10:15 Редактор: Искра Ангелова

Над 1,4 млн. души по света са чули неприятната новина, че са заразени с коронавирус, а немалка част от тях развиват и усложнения. Паралелно с увеличаване на случаите на заразени, лекарите допълват списъка с това какви са присъщите симптоми на вируса.

Най-характерните от тях са кашлицата и температурата, а отскоро медицинският свят добави и възпалението на очите.

"Искам да внесем спокойствие, защото хората вече са засипани с информация за пандемията. Това, което се знае за коронавируса е, че той прониква през 3 врати в организма - носа, устата и очите. И той прониква по два начина - директно чрез аерозолната и капките, които се отделят при кихане, кашляне и говорене. Вторият е индиректният, когато ние сме докоснали предмети и след това сме пипали своето лице", обясни офталмологът и зам.-председател на Съюза на очните лекари в България доц. д-р Андрей Андреев в "България сутрин".

Той посочи, че заразяването чрез първия начин е почти невъзможен.

"Заразяването е валидно чрез втория начин. Зачервяването на очите е един от симптомите, но е по-малко от 1% от характерните за Ковид-19. Хремата също е придружена със зачервяване на очите", допълни доц. д-р Андреев.

Той коментира още, че това, което трябва да направим, за да се предпазим от инфекцията, е да не докосваме лицето си за щяло и нещяло.

"Бих препоръчал на хората, които носят контактни лещи, в този период, когато опасността от инфекцията е най-голяма, да ги заменят с очила, докато заразата премине. Ние постоянно сме пред екрана, а това наруша слъзния филм и води до сърбеж. Ако капваме профилактично изкуствена сълза или капки, това ще помогне за възстановяване на слъзния филм", каза още зам.-председателят на Съюза на очните лекари у нас.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК