Партията на Мариано Рахой спечели местните избори в Галисия

Местният вот е тест за испанския премиер, чиято популярност намаля заради големите съкращения на разходите и увеличаването на данъците.

22.10.2012 | 10:36
Партията на Мариано Рахой спечели местните избори в Галисия

С победа и загуба за управляващите консерватори приключиха местните избори в Испания. Партията на премиера Мариано Рахой спечели в областта Галисия, докато в Баския регион с успех се поздравиха националистите.
Местните избори са тест за премиера Рахой, чиято популярност намаля заради големите съкращения на разходите и увеличаването на данъците. Консерваторите прилагат мерки за икономии, за да намалят публичния дефицит на Испания от идването си на власт през декември.

Страната е отслабена от икономическата криза, а националистите бележат възход в Страната на баските, където Консервативната Баска националистическа партия зае челна позиция, а левите сепаратисти от „Еускал Хера Билду“ се наредиха на второ място.

Успехът на националисти и сепаратисти в Баския регион идва само няколко седмици преди друг ключов вот-този в Каталуния, където националистическите парии, които настояват за референдум за независимост на областта набират скорост.

Според екзит половете Баската националистическа партия печели между 24 и 27 места в регионалния парламент, докато левите сепаратисти ще имат 23-26 представители. Опозиционната Социалистическа партия изостава на трето място с до 15 места, следвани от Народната партия с едва 11.

За радост на премиера обаче, в неговата родна Галисия, дясно-центристката Народна партия печели абсолютно мнозинство с между 39 и 42 места в 75-членното регионално събрание. Прогнозите са, че социалистите ще си осигурят до 20 места.