Как се стигна до Brexit?

На 23 юни 2016 г. 52 на сто от гласувалите британци взеха историческото решение

31.01.2020 | 17:48 Редактор: Искра Ангелова

Три години и половина след референдума за Brexit, разводът между Лондон и Брюксел е факт. От утре, първи февруари - Европейският съюз ще гледа на Великобритания като на чужда страна.

Годината е 2013, а премиер на Великобритания е Дейвид Камерън. Тогава той направи обещание – ако консервативната му партия спечели изборите през 2015 година, ще бъде организирано допитване до народа за членството на страната в Европейския съюз.

"Ще дадем на британския народ референдум с много прост избор - вътре или навън", каза Дейвид Камерън и спази думата си - определи дата за референдум. 

"Ако гласуваме "За" напускането, можем отново да вземем контрола в ръцете си", заяви Борис Джонсън пред 2016 г.

На 23 юни 2016 г. 52 на сто от гласувалите британци взеха историческото решение - страната да се отдели от съюза. 

Дейвид Камерън напусна премирския пост, а негов наследник стана Тереза Мей. Всички погледи бяха насочени към Острова, а единствено музикалният ритъм на премиера успяваше да измести Brexit от фокуса.

През 2018 година "Кралицата на танците", както беше наречена Мей от медиите, представи проестоспоразумението си. В ябълка на раздора се превърна така наречения предпазен механизъм за Ирландсата граница. 

Първият вот по споразумението в британския парламент претърпя катастрофален провал. А Мей беше принудена да поиска отлагане на развода. 

"Моля всички депутати да чуят гласа на британския народ", каза тогава Тереза Мей. Последва вихрушка от вътрешнополититически сканадали и оставки на ключове министри от кабинета на Мей. След два отчаяни опита на премиера да прокара сделката си се стигна до ново отлагане и да нейната оставка.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК