България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ще се промени балансът на силите в Европа след Brexit?

Години наред ще се люшка между Германия и Франция, смятат експерти

31.01.2020 | 09:29 Редактор: Кристина Крумова

В полунощ днес Велкобритания официално напуска Европейския съюз. От 1 февруари Обединеното кралство няма да е част от общността, а споразумението за развода влиза в сила. 

"Това е един тъжен ден за Европа. Тя губи 12% от населението си, втората по големина икономика. И двете страни ще излязат губещи от тази ситуация. Ако досега се предоговаряше механизмът, сега започва самата същина. Започва много тежката работа", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемидчиев в студиото на "България сутрин".

"Ако няма търговска сделка, която да остави Великобритания като част от общото европейско икономическо пространство, трудно ще се реши проблемът с ирландската граница. Тя трябва да бъде оставена отворена, но ако се стигне до твърд Brexit, не се знае дали няма да има обединение на Ирландия и Северна Ирландия", каза политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Според Милен Керемидчиев, Борис Джонсън е достигнал кулминацията на своя политически успех. 

Киряков смята, че Великобритания е била балансьор в отношенията между Франция и Германия, а сега ще липсва. 

"Ще има преразпределение на баланса на силите и години наред ще се люшка между Германия и Франция", отбеляза политологът.

Керемидчиев е на мнение, че ще видим още по-сериозно заявяване на желанието за лидерство в Европа от страна на Франция.

"В следващите 11 месеца няма да има реална промяна, но ние трябва да се готвим за такава", каза Керемидчиев.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще бъде внесен проект, с който се дава гаранция, че България ще влезе в Еврозоната само и единствено при валутния борд, който е в момента. Според управителя на БНБ Димитър Радев има пълна политическа подкрепа, че България ще влезе в чакалнята, а след това и в Еврозоната при курса, който имаме към момента - 1,95583.

"ЕЦБ, Еврозоната и ЕС имат едно наум след случая с Гърция и ще бъдат много внимателни в този процес на приемане на нови държави в Еврозоната. България е неясна за Еврозоната като стабилен и предвидим партньор", коментира Киряков.

А според Керемидчиев ЕЦБ не само ще бъде консервативно настроена към България

"При всички положения България трябва да договори обменен курс. По-вероятно е обаче централните банки да не се съгласят на този курс", смята той. 

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК