Горанов увери: Влизаме в Еврозоната само при курс 1,95583

В противен случай България напуска механизма ERM II

30.01.2020 | 14:11 Редактор: Кристина Крумова

След съвещание с парламентарно представените партии, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще бъде внесен проект, с който се дава гаранция, че България ще влезе в Еврозоната само и единствено при валутния борд, който е в момента. Такова решение прие парламентът днес след извънреден председателски съвет.

"Проектът на решение гарантира, че българските власти няма да се отклонят по никакъв начин от фиксирания курс", увери финансовият министър.

Горанов допълни, че ако някоя страна от ЕС поиска курсът да бъде променен, България ще се оттегли от механизма ERM II.

Според управителя на БНБ Димитър Радев има пълна политическа подкрепа, че България ще влезе в чакалнята, а след това и в Еврозоната при курса, който имаме към момента - 1,95583.

В Народното събрание Горанов коментира арестите в Държавната комисия по хазарта и защо държавата не е събрала данъците, които ѝ дължи бизнесменът Васил Божков. 

След разпространената информация от главния прокурор, че държавата хазна е била ощетена с близо половин милиард лева, заради невзети такси от лотарийни игри, логично възникна въпросът каква е била отговорността на Министерство на финансите като принципал на Комисията по хазарта в България. 

Министърът обяви, че именно за администриране на таксите от лотарийни игри отговорна е Комисията. Горанов заяви, че министърът отговаря единствено и само за назначаването на членовете в Комисията.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК