Горанов: Ще приемем еврото в условие на валутен борд при сегашния курс

Очаква се до края на април да се присъединим към чакалнята на Еврозоната

28.01.2020 | 13:01 Редактор: Ивет Арабова

България ще приеме еврото в условие на валутен борд и при сега действащия курс. В това увери министърът на финансите Владислав Горанов. 

Промяна на курса лев-евро няма да има, категоричен бе шефът на БНБ Димитър Радев. Промените в Закона за банките били необходими, за да не се спъва пътя на страната ни към членство в Еврозоната. Ако се поиска от България да се промени курсът на еврото, то сме склонни дори да откажем, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Очаква се до края на април България да влезе в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз. Новината дойде от управляващите.

По време на годишната среща на бизнеса с правителството, премиерът Бойко Борисов постави и акцент върху промените в Наредба 18, която събуди недоволството на хотелиерите и ресторантьорите. 

"Може да се повишат цените заради изсветляването на икономиката, но не и заради наредбата. Искат се неща, несвързани с наредбата, иска се тя да влезе след 5 години, иска се да се намали ДДС, което няма как да стане", заяви още финансовият министър.

"Единствената цел на тази наредба е да изсветлее бизнесът. Ако има теми, по които да претърпим промени за доброто на всички нас, ще го направим", коментира премиерът Бойко Борисов.

Следобед се очаква министър Горанов да се срещне с хотелиери и ресторантьори и заедно да се опитат да изчистят спорните промени в Наредба 18.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК