Има ли опасност българският лев да се обезцени?

Преговорите за това колко ще струва той преди да се превърне в евро се очакват през април

27.01.2020 | 19:38 Редактор: Юлия Христова

Има опасност българският лев да се обезцени. За това предупредиха икономисти след като от ГЕРБ предложиха измение в закона, с което фиксираният курс на лева към еврото да подлежи на преговори преди влизането ни в чакалнята за еврозоната.

Едно евро струва 1,95 лв. Така е още от 1997 г., когато в България е въведен валутен борд. С промяна в закона обаче, това може да се промени точно преди влизането в чакалнята за Еврозоната. 

Законодателното предложение е на Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на Закона за БНБ. От управляващата партия отказаха да говорят по темата. 

Преговорите за това колко ще струва българският лев преди да се превърне в евро се очакват през април. След това две години страната ни ще бъде в така наречената чакалня ERM 2. От финансовото министерство успокоиха – риск за стабилността на родната валута през този период няма. 

Бившият финансов министър Христина Вучева обаче обясни, че според резолюция на ЕЦБ от 2000 г. няма нужда да се минава от фиксиран към плаващ курс, за да се влезе в чакалнята на еврозоната. 

А според социологически проучвания българите не са единодушни за приемането на еврото.

Репортаж на Стоян Тричков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК