Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Левът не е надценен, валутният борд работи добре

Според него създаването на държавен ВиК холдинг няма да реши нищо

27.01.2020 | 21:53 Редактор: Ивет Арабова

Необходима ли е промяна на валутния закон заради чакалнята на Еврозоната?

"Мотивите на вносителя са свързани с едно изискване на Еврозоната. Ние изпълняваме поредното изискване, за да покрием наложените критерии. Това е нещо рутинно, то не бива да плаши българите", каза в студиото на "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов.

Според него държавите, които са се присъединили преди нас в Еврозоната, договорили да стъпят на база на валутния курс, който е същият, какъвто е определен и в самото начало.

"Ние можем да изпълним изискванията, но ако има желание за преразглеждане на отношението лев-евро, можем едностранно да напуснем, ако не ни устройва. Българският лев не е надценен, валутният борд работи добре", каза още Румен Христов.

По думите на лидера на СДС, приемането ни в Еврозоната е най-значимото събитие след приемането ни в ЕС и НАТО. Той е убеден, че влизането ни е нея ще доведе до много позитиви.

"Няма да има драстично поскъпване, над 60% от сделките ни с ЕС са в евро. Дисциплината, която ще бъде наложена от ЕЦБ към българските банки, ще ги направи много по-стабилни. Ще имаме достъп до по-евтин ресурс, влизаш в клуба на богатите", изтъкна Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй допълни, че няма гаранция дали след 2-3 години няма да влезем в икономическа криза.

"Добре е да бъдем по-често под мониторинг като не толкова дисциплинирана държава. Най-малко 2 години ще престоим в чакалнята на Еврозоната, важно беше да стартираме", коментира Румен Христов.

Той даде за пример как Германия, Италия и Франция са се отказали от монетарната си политика. 

Румен Христов изказа и мнението си за искането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

"Президентът е особена фигура в българския политически живот. Той се избира пряко, от друга гледна точка - правата му са ограничени. Нека Конституционният съд даде тълкувание", заяви Христов.

Той посочи и виждането си за идеята за създаване на държавен ВиК холдинг.

"ВиК холдинг няма да реши нищо, не знам дали не се действа много прибързано и припряно. Пътят е да се върви към концесии. Нямайте опасения от концесионерите, те не могат да определят сами цената", коментира Румен Христов.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК