Безпрецедентно: Гешев поиска тълкуване за имунитета на Радев и Йотова

Той попита и дали е законосъобразно да се образуват наказателни производства

27.01.2020 | 12:33 Редактор: Искра Ангелова

Конституционният съд образува дело по питане на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

"Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента, въпреки имунитета му, какво следва да прави с евентуално разследване и какво е държавна измяна?", попита Гешев.

В искането обвинител номер едно пита и дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства, в случай че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента.

Според сега действащия закон, двамата не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Новината за питането на Гешев става ясно от официално съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение.

Всичко това идва ден преди Румен Радев да отчете свършеното през третата година от мандата си. От "Дондуков" 2 коментираха лаконично, че очакват развитие по образуваното дело. 

Според чл. 103 от Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

До момента не е ясно защо от държавното обвинение са изпратили искането към Конституционния съд и има ли доказателства за ''държавна измяна'' от страна на президента Румен Радев.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК