България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Необходим ли е референдум за Еврозоната и как еврото ще се отрази на джоба ни?

Коментар на икономиста Георги Вулджев и финансовия експерт Кольо Парамов

29.01.2020 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

България е на крачка от Еврозоната. Въпреки уверенията на управляващите, че смяната на валутата няма да предизвиква поскъпване на живота, половината от българите се обявиха против въвеждането на еврото. Трябва ли да има референдум за присъединяването на България към Еврозоната, какво ще се случи с лева и как смяната на валутата ще се отрази на джоба ни? 

"Със сигурност дори да е необходимата стъка, начинът по който се прави е крайно разочароващ. Беше нарушен традиционният процес на законотворчество. Ако ще се влиза в Еврозоната, е недопустимо да се влиза с различен курс от настоящия на лева спрямо еврото", обясни икономистът Георги Вулджев в "България сутрин". 

По думите му има огромно разделение между мненията на политиците и мменията на самите гласоподаватели. Мнозинството смята, че трябва да има референдум, няма консенсус, подчерта Вулджев.

"Документите трябваше да ги вкарат през парадния вход на парламента и да обяснят на всички, че се налага да преосмислим някои задължителни варианти по отношение на закона за БНБ във връзка с членството ни в Еврозоната. Как българският представител ще се държи, по какъв начин законът ще го задължи да устоява курса 1,95 на валутия борд и как това условие ще бъде абсолютно задължително при допускане на българския представител в Европейската централна банка", коментира финансовият експерт Кольо Парамов.  

Георги Вулджев посочи, че и в момента сме вързани към еврото чрез валутния борд, няма валутни рискове и валутни притеснения у инвеститорите. Няма притеснения от фискална криза, отбеляза той.

Парамов заяви пред Bulgaria ON AIR, че имаме 18-20 млрд. евро "на склад", които дават гаранция по отношение на възможностите ни да стабилизираме положението. По думите му не е нужно да се променя никакъв курс. 

"Единият вариант е да отидат (бел. ред. - парите) в ЕЦБ, другият е да предложим в следващите 3 години да останат на територията на България, за да можем да дофинансираме някои мероприятия", разясни финансовият експерт.

Той не се съгласи с тезата на Вулджев, че банковите лихви са благоприятни и в момента, и че няма да има промяна. Влизането в Еврозоната е фундаментален проблем за България, настоя Парамов. Свободни пари няма в България, това е най-важният въпрос, убеден е той.

"Това няма да ни вдигне доходите, по-скоро ще ни влоши качеството на публичните финанси и ще ни застраши от фискална криза", контрира Георги Вулджев.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК