Грандиозно шоу за Brexit - часовник ще брои минутите до напускането на ЕС

Събират 500 000 паунда, за да бият тържествено камбаните на Биг Бен

18.01.2020 | 14:03 Редактор: Ивет Арабова

Британското правителство планира грандиозно шоу, с което ще отбележи Brexit на 31 януари. На "Даунинг стрийт" ще бъде проектиран часовник, който ще отброява минутите до напускането на Обединеното кралство от общността.

Специално за повода Кралският монетен двор пуска в обращение и монета от 50 пенса. На гърба на монетата ще се чете лозунгът „мир, просперитет и приятелство с всички страни“. 

Междувременно тече кампания за събиране на 500 000 британски лири, средствата са необходими, за да може камбаните на часовника Биг Бен да бият тържествено, в деня в който Великобритания ще напусне ЕС. Досега са събрани над 200 000 паунда. Има и недоволни, че средствата не са отпуснати от държавата. 

"Това е нелепо, нали? Премиерът каза: "Ако хората съберат пари, може и да стане“, коментира председателят на партията "Brexit" Ричард Тис.

В деня на Brexit сградите около Уайтхол ще бъдат осветени, за да отбележат събитието, като правителството казва, че „в отговор на публичните призиви британският флаг Юниън Джак ще се вее от всички стълбове на площада пред парламента".

Вижте повече в репортажа!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК