Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Кючуков: Джонсън тепърва ще се сблъска с проблемите на Brexit

Той заяви, че се очаква спад на БВП на Великобритания и нарастване на безработицата

13.01.2020 | 22:10 Редактор: Искра Ангелова

Само преди няколко дни британското правителство одобри споразумението за напускане на Европейския съюз. В подкрепа на това гласуваха 330 депутати, "против" бяха 231.

Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков сподели, че в преходния период, който ще трае 11 месеца, ще се разпали отново сагата между ЕС и Обединеното кралство.

"Предполага се - със същите проблеми между двете страни, като разликата ще е в темите. Досега се обсъждаше кога и как Великобритания напусне ЕС, а сега ще се обсъждат как ще живеят и какви ще са взаимоотношенията след това. Джонсън тепърва ще се сблъска с проблемите на Brexit", каза той в студиото на "Денят ON AIR".

Кючуков отбеляза, че всички от ЕС предупреждават, че периодът е много кратък и практиката също го показва - по принцип отнема 5-6 години.

"Борис Джонсън няма да иска удължаване след 2020 г. Това ще създаде напрежение в преговорите, защото, ако все пак се наложи удължаване - то трябва да бъде поискано до края на месец юни", каза още той.

Бившият зам.-министър допълни, че проблемите със Северна Ирландия са налице и в момента. "Тя е отделена от останалата част от Обединеното кралство с възможността за митнически проверки. Северна Ирландия е част от общия европейски план и същевременно част от Великобритания".

Според него отсъствието на граница между двете Ирландии е ключово за мира в Северна Ирландия. Кючуков е категоричен, че трябва да се договори зона за свободна търговия, двете страни да търгуват помежду си.

"Обединеното кралство има намерение много бързо да сключи споразумение със САЩ за свободна търговия, което пък от своя страна ще бъде при други условия. Но може да се окаже, че тези 2 споразумения - едното с ЕС и другото със САЩ, могат да се окажат несъвместими. Защото ако настъпят сериозни ограничения този бизнес, който оперира на територията на целия ЕС, ще се сблъска с редица бариери", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кючуков допълни, че се очаква спад на БВП на Великобритания, както и нарастване на безработицата и напускане на бизнесите.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК