Възможно ли е MEXIT да изпревари Brexit?

Новината за оттеглянето на Меган и Хари разтърси Обединеното кралство

14.01.2020 | 18:05 Редактор: Кристина Крумова

След Brexit новата най-обсъждана тема във Великобритания е т.нар. "Mexit". Медиите на Острова вече изчисляват колко ще струва новият живот на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл в Канада, където двамата смятат да прекарват значителна част от годината след отказ от статута на висши членове на кралското семейство.

Новината за решението на Меган и Хари разтърси Обединеното кралство. Някои експерти смятат, че знаци за предстоящото решение са се появили още преди месеци. Например, снимка на кралица Елизабет Втора от нейното традиционно коледно обръщение. До нея са наредени снимки на кралското семейство, с изключение на Меган и Хари. Самите те дори не прекараха светлия празник със семейството си, а в Канада. 

Последваха слухове, че отношенията между Уилям и Хари са се влошили заради подигравки от страна на по-големия брат, насочени срещу Меган Маркъл. Други обаче смятат, че решението на двойката е разбираемо и не чак толкова крайно колкото изглежда. 

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви пред BBC, че вярва в способността на кралското семейство да намери изход от кризата, а самият той се въздържа от коментар. Експертите са на мнение, че не друг, а медиите на Острова са провокирали решението на двойката. 

Един от големите въпроси остава - кой ще финансира сигурността им? Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че гражданите на Канада биха подкрепили Меган и Хари, но подчерта, че предстоят дискусии за това как би се случило това и колко би струвало на правителството. 

Социалните мрежи също врят от коментари. Миналата седмица Меган и Хари обявиха, че искат да се оттеглят от кралската фамилия, за да живеят като независимо семейство. Двойката планира да разпредели времето си между Канада и Великобритания, като ще изпълнява и задълженията си към Короната.

Снимка: БГНЕС

Репортаж на Лилия Мустакова.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК