Kaкво ще донесе Brexit на българите на Острова и на британците у нас?

Много от сънародниците ни чувстват несигурност

30.01.2020 | 19:40 Редактор: Ивет Арабова

Как ще се отрази Brexit на българите, живеещи на Острова, и какви са предизвикателствата за британците, които са избрали да живеят у нас?

Несигурност – това е причината Ани Пунчева, студент по журналистика в Лондон последна година, да иска да се завърне в България след Brexit.

"Изобщо не е ясно как ще се развият нещата. Аз се притеснявам ако остана да живея там, след това дали ще мога свободно да се прибирам, дали ще мога да се връщам, колко ще бъде достъпно летенето между България и Великобритания", казва Ани. 

Същата стъпка смята да предприеме и семейството ѝ, което е на Острова от шест години. 

Поля Станчева се занимава с дигитален маркетинг в Лондон. Очаква следващите няколко години да са трудни за хората като нея. А големият проблем пред сънародните ни ще е т. нар. "статут на уседналост". 

Хари живее от четири години постоянно в България. Преподава английски език в IT компания.  

"Имам смесени чувства по отношение на Brexit. От една страна предпочитам Великобритания да има по-голям суверенитет, от друга страна смятам, че Wеликобритания има място в един реформиран Eвропейски съюз. Не изпитва притеснения от това, което предстои", сподели Хари пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Съветът му към българите, които все пак гледат към Острова за работа или обучение, е да не се тревожат и да бъдат смели.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Тодор Тодоров

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК