Турция арестува бившия си главнокомандващ

Генерал Илкер Башбуг задържан по обвинения, че подготвял въоръжен метеж.

06.01.2012 | 14:23
Турция арестува бившия си главнокомандващ

Турската полиция задържа бившия главнокомандващ въоръжените сили на страната по подозрение в подготвяне на антиправителствен заговор. Генерал Илкер Башбуг, който бе начело на генералния щаб до 2010 година, е поредната жертва на продължителните търкания между ислямисткото правителство на Реджеп Ердоган и стария военен елит.

Според прокуратурата пенсионираният Башбуг предвождал терористична организация и целял да завземе властта. Ден преди ареста генералът бе призован пред истанбулски съд и седем часа отговаряше на въпросите на обвинителите. Под негови напътствия офицери поддържали верига от интернет сайтове за антиправителствена пропаганда, представяна като "План за действие срещу реакционните сили", твърдят прокурорите.

В последните години десетки служещи и пенсионирали генерали бяха арестувани по сходни обвинения, но Башбуг е най-високопоставеният в списъка до момента.

В Турция още от времето на Ататюрк армията се смята за пазител на светските ценности и за последния половин век е организирала три държавни преврата. През 1997 военните бяха и главната сила зад свалянето от власт на кабинета на Неджметин Ербакан.

Междувременно прокуратурата съобщи, че подготвя обвинения и срещу дейците на последния военен преврат през 1980. В списъка с обвиняемите ще попадне и 94-годишният бивш президент на републиката Кенан Еврен.