Въпреки санкциите: Турция отказва да прекрати огъня в Сирия

Конфликтът взе десетки жертви, а над 160 души са напуснали региона

16.10.2019 | 13:37 Редактор: Василена Василева

Въпреки наложените санкции, Турция отказва да прекрати огъня в Сирия. А военната операция "Извор на мира" продължава вече втора седмица. Конфликтът взе десетки жертви, а над 160 души са напуснали региона.

Турският президент Реджеп Ердоган категорично отхвърли призива на Съединените щати за прекратяване на огъня в Североизточна Сирия. 

Държавният глава заяви, че санкциите, наложени от редица западни държави срещу Анкара, не го тревожат. 

Американският вицепрезидент Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео заминават за Турция, където ще се срещнат с Ердоган с пореден опит за постигане на примирие. 

На този фон, реакциите на международната общност не спират. Русия, която е съюзник на сирийския президент Башар Асад, заяви че няма да позволи да се стигне до сблъсъци между турските части и сирийската армия. 

От Министерството на отбраната в Москва уточниха, че руски военни патрулират по фронтовата линия между двата лагера. Благотворителната организация "Лекари без граници" съобщи, че прекратява дейността си и евакуира персонала си. А над 200 бежанци пристигнаха на границата с Ирак. 

На места покрай турско-сирийската граница, където се водят най-тежките боеве, сирийски бунтовници, сражаващи се на страната на Турция, раздаваха хляб на местните жители, засегнати от военната операция.

Вижте още във видеото.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК