Санкции от САЩ оставят Венецуела без 50% от петролните ѝ платформи

Последствия ще има за всички страни

23.08.2019 | 16:50 Редактор: Тодор Петров
Санкции от САЩ оставят Венецуела без 50% от петролните ѝ платформи

Новата порция американски санкции може да срине намаляващите петролни платформи на Венецуела и да засегне производството на енергия в страната с най-големи запаси на суров петрол в света, информира Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Близо половината от работещите платформи във Венецуела ще бъдат затворени до 25 октомври, ако администрацията на Тръмп не удължи 90-дневното освобождаване от санкции, сочат данни на консултантската компания Caracas Capital Markets.

 

Това може допълнително да свие добива на страните членки на ОПЕК, тъй като платформите са необходими за сондиране на нови кладенци, които са от голямо значение дори за запазване на производството. То вече приближава най-ниското си равнище от 40-те години на миналия век.

Спиране на работата на платформите ще подложи на натиск и администрацията на президента Николас Мадуро, която разчита силно на петролните запаси. САЩ залагат на повишаване на икономическия натиск, за да постигнат целта си за сваляне на режима и произвеждане на нови избори в обхванатата от криза страна, която е сред основателките на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и е най-големият износител на суров петрол в Латинска Америка през последните години.

Венецуела имаше 23 работещи петролни платформи през юли спрямо 49 само две години по-рано, показват данни на компанията Baker Hughes. Десет от тях са застрашени от американски санкции, сочат изчисления на Caracas Capital Markets. 

Четири проекта на Chevron, осигуряващи 200 хил. барела дневно, може да бъдат закрити, ако гратисният период не бъде подновен. Това може да отслаби Мадуро, защото като миноритарен партньор американската компания получава само около 40 хил. барела дневно от добива.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК