Заради санкциите на Тръмп: Руските износители на петрол станаха по-богати

Получили са най-малко 905 млн. долара в допълнителни доходи

18.08.2019 | 16:38 Редактор: Василена Василева
Заради санкциите на Тръмп: Руските износители на петрол станаха по-богати

Санкциите на американския президент Доналд Тръмп срещу Иран и Венецуела, без умишлено да търсят този ефект, увеличиха търсенето на руски петрол и дадоха стимул на приходите за износителите в страната, пише Investor.bg

Руските петролни компании са получили най-малко 905 млн. долара като допълнителни доходи за периода между ноември и юли, показват данни, събрани от Bloomberg. Изчисленията се основават на разликите в спреда на нефта от Урал и международния бенчмарк Брент в рамките на този период спрямо петгодишна средна стойност.

Санкциите дават тласък на търсенето за руската суровина на фона на свиване на производството в страните от ОПЕК и техните партньори, сред които и Русия. В резултат на това уралският петрол редовно се търгува с премия спрямо сорта Брент.

"Има недостиг на конкурентен по-тежък и по-серист суров петрол в момента в резултат на санкциите срещу Иран и Венецуела, но и заради настоящото споразумение за съкращение в производството на ОПЕК+", посочва Констанса Рангелова, анализатор на JBC Energy.

Изчисленията не взимат предвид цялостните ефекти върху цените на сорта Брент от политиките на американския президент, нито споразумението на групата ОПЕК+, а само промяната в съпоставянето на цените.

САЩ обявиха въвеждането на санкции срещу Венецуела в края на януари и отмениха оставащите изключения за купувачите през май. Мярката създаде недостиг на тежък, серист петрол, какъвто двете държави изнасят – разновидност, наподобяваща тази в Русия. И макар този вид петрол да се смята, че е с по-ниско качество, някои рафинерии са построени специално за преработката му и преминаването към други сортове ще е прекалено скъпо за тях.

Сортът от Урал обикновено се търгува при по-ниска цена от Брент. През последните пет години барел от руската суровина беше средно с долар по-евтин от бенчмарка в Средиземноморието и с 1,63 долара спрямо цената му в Северозападна Европа, посочва говорител на компанията за данни S&P Global Platts.

Разликата се сви миналия ноември, след като Тръмп наложи ограничения върху покупките на ирански петрол, показват данните на Bloomberg. От началото на 2019 г. постепенно разликата в посока надолу се превърна в премия за сорта от Урал в Северозападна Европа, която достига до 0,86 долара за барел.

В средиземноморския регион, традиционно доминиран от ирански петрол, премията на моменти нараства до над долар за барел.

Спредът обаче скоро може пак да се свие, дори още в края на лятото, когато хората прибират колите си за зимата, и началото на есента, посочва още Рангелова.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК