Глобалното затопляне повишава броя на ядрените реактори

Генералният директор на МААЕ Юкия Амано смята, че атомната енергетика ще продължи развитието си, дори и с по- бавни темпове.

26.07.2011 | 11:31
Глобалното затопляне повишава броя на ядрените реактори

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) очаква увеличаване на броя на ядрените реактори. Нейният ръководител Юкия Амано смята, че атомната енергетика ще продължи развитието си, въпреки че процесът може да не е толкова бърз, както преди инцидента с японската централа „Фукушима“. Германия преразгледа ядрената си програма, но много други държави се нуждаят от атомни реактори, за да се справят с редица проблеми, включително с глобалното затопляне.
„Заради проблеми като глобалното затопляне много страни преразглеждат необходимостта от ядрени централи – коментира генералният директор на МААЕ Юкия Амано. - Нуждите от такава енергия нарастват. Факт е, че те постепенно ще се увеличат, затова Международната агенция за атомна енергия е поела ангажимент да гарантира сигурността на централите“.
Осигуряването на безопасни условия в централите е по-важно от всичко останало, допълни още Амано, който посети пострадалата от земетресението и последвалото цунами в Япония - АЕЦ „Фукушима“. След срещата си с японския премиер Наото Кан - Амано потвърди отново, помощта от Международната агенция за атомна енергия за засегнатата от бедствието страна да се справи с проблемите в ядрената централа.
Япония ще подложи реакторите си на стрес-тестове, подобни на тези в Европа. Голяма част от общо 54 реактора в момента са спрени за проверки на безопасността. Генералният директор на МААЕ определени идеята всяка страна да проведе стрес-тестове на ядрените си централи като „много добра“ и подчерта, че асоциацията ще преразгледа резултатите от тази проверка.
АЕЦ „Фукушима“ пострада сериозно след земетресението и последвалото цунами на 11 март. След природните бедствия загинаха 23 хиляди души, а други 80 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.  Последваха експлозии и изтичане на радиация от ядрената централа.
Генералният директор на МААЕ е оптимист, че ситуацията ще бъде окончателно овладяна до началото на следващата година, както е заложено по план. През май Япония одобри допълнителен бюджет за справяне със щетите от бедствието на стойност 51.2 млн. долара.