България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е лятото без сладолед? Яна Данаилова предлага 5-минутна рецепта

Продуктите за вкусното изкушение включват полезни съставки, както и заместител на бялата захар

10.08.2017 | 07:50 Редактор: Жанета Нейкова
Какво е лятото без сладолед? Яна Данаилова предлага 5-минутна рецепта

Какво е лятото без сладолед, попита хранителният консултант Яна Данаилова, която показа в "България сутрин" как за 5 минути можем да приготвим разхлаждащия десерт с кокосово масло.

Рецептата за вкусното изкушение включва замразени ягоди, ядково мляко - в случая Данаилова използва бадемово, кокосово масло, няколко вида ядки, кокосови стърготини, както и кленов сироп, който подслажда сладоледа, но и с него се избягват неблагоприятните ефекти на бялата захар, поясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Докато хранителният консултант изсипва ядките в блендера, тя обясни как винаги ги накисва предварително за 2 часа.

"Необходимо е да се разтворят ензимите, които са естествени съставки на ядките и предпазват от вредните влияния на околната среда. Те обаче блокират храносмилателните ензими на тялото и то не може да извлече полезните свойства, затова е хубаво да ги накисваме във вода, която връща живота в ядката", разказа Данаилова.

След като изсипа получената в блендера смес в чаша, Яна Данаилова постави върху нея къпини и малини, както и чия и кокосови стърготини. 

През това време тя отбеляза как хормонът на щастието серотонин се секретира до 90% в стомашно-чревния тракт и, когато жените имат някакъв проблем и искат да се успокоят, посягат към храната, която моментно ще достави удоволствие - именно шоколадът.

"Този рефлекс е създаден още в ранна детска възраст. Когато детето падне, родителите му дават шоколад или бонбон, за да го успокоят, а то няма нужда от тази храна", категорична е Данаилова.

По думите й наградата трябва да бъде прегръдка и целувка, а не материални неща.