България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаи, учени и учители готови за протести

Ще стигне ли Бюджет 2017 за всички? Коментар в студиото на "България сутрин"

18.11.2016 | 08:54
Полицаи, учени и учители готови за протести

От системата на МВР вчера внесохме писмо в НС с искане за 10 % увеличение на нашите заплати. Парите не се искат допълнително. Има ги заложени в бюджета за 2017 г., според разчетите на г-н Горанов. Той дава 109 млн. в бюджета на МВР, но това е буквално и директно субсидия за НОИ. Нито една стотинка от тези пари няма да влезе в МВР.

Това каза студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR представителят на синдикалния алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев.

По думите му осигуровките им се увеличават с 20 %.

"84 % от нашите доходи не стигат до нас. Ние сме донор на държава. Тя чрез нас си захранва НОИ, бюджета и други бюра, а официално се твърди, че в МВР се взимат огромни заплати", посочи още Грозев.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева твърди, че учените искат политика за науката, която да гарантира не само заплатите на работещите в БАН, но и да гарантира нормална научна изследователска дейност.

"Току-що постъпилите висшисти взимат 450 лв, асистентите взимат по 500 лв... това са обидно ниски заплати, академията се разпада", сподели проф. Славчева.

Тя каза още, че учените искат механизъм с ясни правила, по който да се определи бюджетната субсидия за БАН. Проф. Славчева сподели, че учените искат и диалог, за да дадат предложенията си. 

Според Грозев държавата съзнателно настройва хората срещу МВР, за да не протестират и допълни, че това са внушения, за да могат да се разделят хората.

Директорът на 51 СОУ в столицата Асен Александров пък каза, че новите промени в предучилищното възпитание не могат да бъдат предприети, тъй като не са получили пари.

"Не можем със стария бюджет да си упражняваме дейностите. В София няма учители - при минимална заплата 600 лева кой ще дойде да работи?", запита от ефира на "България сутрин" директорът и прогнозира, че тенденцията на липса на кадри ще се увеличава.

"Държавата трябва да инвестира в собствените си структури. Настоящият бюджет отговаря на консервативните нагласи отпреди няколко години, но днес не могат да бъдат приложени", заключи представителят на синдикалния алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев.