Бюджет 2017 влиза за обсъждане

ГЕРБ, РБ и БДЦ ще подкрепят го подкрепят

17.11.2016 | 09:27
Бюджет 2017 влиза за обсъждане

Държавният бюджет влиза за обсъждане в пленарна зала и то във варианта на министър Владислав Горанов: 

460 лв. минимална работна заплата влиза в сила от началото на годината. 

Скок на пенсиите с малко над 2 на сто. Лек ръст при здравните вноски.

Замразяване на данъците, замразяване на обезщетенията за майчинство и безработица. Това е финансовата рамка, която внесе министър Владислав Горанов.

Има два възможни сценария. На първо място депутатите могат да приемат на първо четене бюджета, с уговорката, че между първо и второ четене ще има корекция в най-важния финансов закон на държавата. 

Патриотите настояват за 300 лв. минимална пенсия, а в момента тя е 161 лв. А от БСП се обявиха за отпадане на плоския данък, тоест логиката е, колкото по-голяма заплата получаваш, толкова по-високи данъци да внасяш. А на хората с минимална работна заплата да не им се удържат данъци.

Вариант две: Ако депутатите не съумеят да постигнат съгласие, тогава се прилага следният регламент, който е ясно разписан в закона-взима се бюджетът от 2016 година, разделя се на 12 равни части, което значи, че всеки месец ще разполагаме с точно определена сума. Това обаче крие и сериозни рискове за вече планираните реформи.

"Искането на патриотите е нереалистично на фона на пенсионния модел, който имаме и на фона на икономиката. Те искат да се харесат на хората, които имат ниски доходи, но проблемът с ниските доходи не се решава с бюджета, а с икономиката", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR Горанов.

Въпреки различията в политическите сили ГЕРБ, РБ и БДЦ ще подкрепят бюджета. В зала обаче "Не" ще кажат БСп, ДПС, вероятно и патриотите, както и АБВ.