Горанов: Има заявки Бюджет 2017 да стане жертва на популизъм

ГЕРБ не е оттеглила разчетите, за да не бъде обвинена, че не поема отговорност, коментира министърът в оставка на влизане в НС

16.11.2016 | 14:18 Редактор: Мария Аладжова
Горанов: Има заявки Бюджет 2017 да стане жертва на популизъм

Има заявки бюджетът за 2017 година да стане жертва на популизъм, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на влизане в НС. Това, което е възможно е вече в бюджета, увеличаване на пенсиите вече в зъможно

По думите му в новите разчети е предвидено увеличаване на минималната пенсия, но искането на БСП пенсията да бъде вдигната до 300 лева е "нереалистично на фона на бюджета, който имаме и на икономиката".

Той обоснова позицията на БСП по въпроса с желанието да се харесат на хората, които имат ниски доходи, но подчерта, че тези проблеми се решават не през бюджета, а през икономиката.

"Никога не сме бягали от консултации, дори и да го бяха предложили по-рано (от БСП - бел. ред.) и по-рано нямаше да мине", коментира още Горанов.

Той заяви, че на срещата с парламентарната група на ГЕРБ днес са обсъждани притесненията на партията, че популистки решения могат да влязат в бюджета, но не са го оттеглили, защото отново са щели да ги упрекнат, че са разсърдени или бягат от отговорност.

Относно плоския данък коментира: "ГЕРБ защитава тезата, че пропорционалното облагане е по-добро за икономиката. Нямам против да се приеме и друг модел, но той не трябва да води до загуби. Предложеното от БСП носи загуби от милиард и 200-300".

"Десницата трябва да бъде единна, иначе на власт ще се върне БСП и ДПС", коментира от своя страна на влизане в НС здравният министър Петър Москов.