Борисов от трибуната: Оставка! Беше чест за мен

Направете правителство и управлявайте, обърна се премиерът към опозицията

16.11.2016 | 14:38 Редактор: Тодор Петров
Борисов от трибуната: Оставка! Беше чест за мен

Беше чест за мен. Така премиерът Бойко Борисов завърши последната си реч като премиер на второто си правителство. Той разясни мотивите си да подаде оставка пред депутатите в пленарната зала.  

"Не съм обиден на никого", каза премиерът, отхвърляйки упреците, които чул. Отивал си, защото можел да разчете сигналите на обществото.

"Оставаме на разположение", обърна се Борисов към хората, за да знаят, че ако някой ден отново решат, тойе готов да поеме властта.  Премиерът в оставка Бойко Борисов призова да се даде възможност на новия президент Румен Радев да направи служебното правителство, което да остане до предсрочните избори.  

"Ние ви вярваме. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте", обърна се той към БСП.

Борисов обясни, че продължителността на втория му кабинет е минала и най-оптимистичните му прогнози. 

"Мислех, че максимумът му е една година", каза той и припомни сложната ситуация, в която е формирал правителството.   

Той обясни, че формациите, с които е направил кабинета, са били диаметрално противоположни, между които е нямало съгласие.   

Лидерът на ГЕРБ честити и от трибуната на парламента победата на БСП и обяви, че изборите са били едни от най-честните.  "Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна", каза още Борисов и допълни, че е нормално да обвърже президентските и парламентарните избори, защото вече има нова партия, на която хората имат доверие.   

"Много от вас са се опитвали да ме уязвят, едни казват, че съм бил диктатор, други - султан. Какви ли не глупости съм чул. Управлението се дава от народа, когато той е разколебан, трябва властта ад му се върне. Това е моето символ верую", каза още Борисов. 

По-късно премиерът заяви в кулоарите на парламента, че правителството щяло да падне от власт дори и ако ГЕРБ бе спечелила изборите за президент. Това признание направи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента, след като изложи мотивите си пред депутатите защо е подал оставка.

Причината – бюджетът, изготвен от кабинета за следващата година.

"Ние сме водили разговор с Патриотите и те ни казаха, че няма да подкрепят бюджета и в един момент дори и да бяхме спечелили изборите, пак щеше да падне правителството, тъй като нямаше да можем да си приемем бюджета, защото няма да имаме мнозинство. БСП, АБВ, Патриотите са опозиция на кабинета и тогава с какво мнозинство ще правим реформа и ще продължим да работим", призна Борисов.

Според него исканията на ПФ за 300 лева минимална пенсия са чисто популистки, понеже нужната сума за това е 1,5 млрд. лева и така ще бъде изхарчен фискалният резерв.

След победата на БСП на изборите за държавен глава е станало невъзможно ГЕРБ да направи и правителство на малцинството, смята Борисов.

"Няма как само ГЕРБ да си направи нов кабинет, след като сме загубили изборите, голяма част от Реформаторите и Патриотите гласуваха за Радев", коментира още той.

Макар че за втори път се отказва от властта, Борисов е убеден, че избирателите на ГЕРБ са разбрали, че той постъпва правилно.

"Стоенето на власт напомня за Станишев", обвини премиерът бившия лидер на БСП, издигнал заедно с ДПС Пламен Орешарски за министър-председател, който се отказа от управлението след месеци протести.

Бойко Борисов призна, че предизборната кампания на БСП е била по-модерна от тази на ГЕРБ и в крайна сметка социалистите са спечелили вота.

А дали ще има промени в ГЕРБ, тепърва ще се решава, обясни партийният лидер и допълни, че ще събере в близките дни кметовете си, областните управители, Изпълнителната комисия и те ще направят анализ.

Борисов настоя, че сега новият президент Румен Радев не бива да дезертира от отговорността си и да остави сам Росен Плевнелиев да прави служебен кабинет.

"Кой ще се съгласи да стане служебен министър за два месеца, докато БСП има огромна банка от кадри, да си дадат министрите и тогава да се нареди кабинетът", призова той.

Борисов призна, че е предупредил своите партийни кадри, че отидат ли в служебния кабинет, няма да могат да се върнат в ГЕРБ.

"Ако го направят, тези два месеца ще ни ги приписват на нас", мотивира се той.

Снимка: Олег Попов