Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене в НС

"За" гласуваха от ГЕРБ, реформаторите и патриотите

17.11.2016 | 14:04 Редактор: Мария Аладжова
Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене в НС

Дебатите около бюджета за следващата година започнаха във варианта, предложен от кабинета "Борисов" 2. Разчетите предвиждат 460 лева минимална работна заплата, увеличаване на пенсиите малко над две на сто, замразяване на майчинството и на обезщетенията за безработица.

Към момента на първо четене е минал само бюджетът на Здравната каса. В този момент върви обсъждането на парите за държавното обществено осигуряване. "За" са гласували малко над 90 депутати. С категорична подкрепа се обявиха от ГЕРБ, Реформаторския блок, част от Патриотичния фронт, както и гласовете на БДЦ, които също допринесоха за това парите на Здравната каса да бъдат одобрени на първо четене.

Най-широките дебати се очакват с обсъждането на макрорамката на парите за държавния бюджет за 2017 година. Вече има сериозни спорове между различните политически партии, появиха се дори и съмнения, че някои от тях ще си позволят популизъм. БСП настояват за отпадане на плоския данък, а патриотите заявиха, че ще подкрепят бюджета само ако минималната пенсия се вдигне до 300 лева. 

Днес народните представители удължиха работното си време, предвид предстоящото обсъждане на Бюджет 2017. От ДПС вече категорично заявиха, че няма да подкрепят нито едно от предложенията на правителството.