България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георг Георгиев: 300 лева минимална пенсия, не е просто популистко, а опасно

По думите му подобно предложение отваря огромна пробойна в бюджета

17.11.2016 | 11:05 Редактор: Мария Аладжова
Георг Георгиев: 300 лева минимална пенсия, не е просто популистко, а опасно

И днес настроенията в НС бяха противоречиви, особено преди началото на заседанието по Бюджет 2017, който предстои да бъде приет от народните представители. Сред разчетите на Владислав Горанов за догодина минималната работна заплата възлиза на 460 лева, има скок при пенсиите с малко над 2 на 100 и лек ръст в здравните осигуровки.

Предстои да стане ясно дали парламентарните групи ще приемат бюджета на правителството в оставка. Ако не успеят, средствата за следващата година ще бъдат разделени на 12 равни месечни сметки.

Според Георг Георгиев от ГЕРБ това крие сериозни рискове за икономиката: "Надявам се, че до това няма да се стигне, защото всички партии в пленарната зала се обявяват за стабилност. Сами можете да си представите какво би се случило, ако бюджетът за догодина не бъде изпълнен и трябва да работим с една дванайсета от тази година", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

А за искането на БСП да се увеличи минималната пенсия на 300 лева, каза: "Сами разбирате, че това не е просто популистко, това е опасно. То рискува буквално държавата в един момент да фалира. Тук идва въпросът за следното нещо - ако направим минималната пенсия 300 лева, то тогава колко трябва да направим максималната. Това първо отваря една огромна пробойна в самия бюджет и второ разширява ножицата на несправедливостта между съответните хора"

Вижте още: