България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владимир Йончев: Животът на служебния кабинет ще бъде 5 месеца

Изборите бяха силно мажоритарни, коментира журналистът пред Bulgaria ON AIR

17.11.2016 | 10:50 Редактор: Луиза Божинова
Владимир Йончев: Животът на служебния кабинет ще бъде 5 месеца

Този служебен кабинет ще бъде много по-дълъг. Възможно е да имаме две служебни правителства едно след друго, но се очаква да бъдат с почти еднакъв състав.

Това коментира главният редактор на сайта OFFNews.bg Владимир Йончев в предаването "България сутрин". По думите му служебният кабинет ще управлява около пет месеца. Йончев посочи, че основната работа на всяко правителство е да проведе честни избори, но такъв дълъг срок на управление означава, че ще върши и много други неща.

"Това, че бюджетът за 2017 година не е влязъл, не е никаква драма. Новият бюджет е по-лош от стария. Така че, ако работят по стария, никой няма да пострада", каза още журналистът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Според Владимир Йончев падането на ГЕРБ не е необратимо. "Има вероятност партията да се сурне надолу и повече да се разпадне, както НДСВ, но това не е факт и изобщо не е сигурно, че ще стане. Премиерът Борисов прави една поредица от твърде емоционални и неразумни жестове, с които тика партията си в тази посока. Но все още не е късно да спре да ги прави", посочи той.

По думите на журналиста стабилизацията на БСП също е очевидна.

По отношение на президентските избори Йончев каза, че те са били силно мажоритарни. "Имахме много силен кандидат срещу очевидно нехаризматичен, обявен за грешка от собствения му премиер два дена преди дебата. Не трябва да се правят радикални изводи от това", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Във връзка с това как ще бъде конфигурирано едно бъдещо Народно събрание, Йончев е категоричен, че първо ще изпадне партията на Николай Бареков, АБВ също не влиза. "Реформаторският блок със сигурност не може да бъде в тази конфигурация, там трябва да се случи нещо", поясни Йончев. Според него Реформаторите са малкият проблем, а големият е какво ще се случи с ГЕРБ.

Целия разговор вижте във видеото: