Започна консултацията между президента и ГЕРБ

Плевнелиев обяви 3 важни теми, които ще бъдат обсъдени

17.11.2016 | 10:00
Започна консултацията между президента и ГЕРБ

Президентът Росен Плевнелиев ще свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който ще се търси изход от политическата криза у нас.

Това ще стане след консултации с всички парламентарно представени партии, обяви държавният глава, който преди минути прие лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов.

Президентът отбеляза, че от вчера сме политическа криза с гласуваната оставка в 43-тото Народно събрание на правителството на премиера Бойко Борисов. Той напомни, че Конституцията го задължава да започне консултации с всички парламентарно представени партии преди връчването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на Народното събрание.

"Така действахме в предишните две кризи в моя мандат – опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на правото и на закона", допълни Плевнелиев.

Държавният глава каза, че в днешната консултация с най-голямата партия в настоящото НС – ГЕРБ, ще бъдат дебатирани няколко теми - възможно ли е в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство, ако не е възможно, какви са потенциалните разумни дати за провеждане на избори, какво още има да свърши парламентът неотложно за държавата преди евентуални предсрочни избори.

Плевнелиев посочи, че в консултациите с партиите ще се стреми политическата криза да не прерасне в парламентарна – оставката на правителството да не доведе до оставка на Народното събрание. Президентът каза обаче, че не изключва и този вариант.

Пред Борисов и Цветанов, Плевнелиев посочи, че в много труден момент в историята на България след нелеки избори за 43-то НС именно ръководството на ГЕРБ пое отговорността за съставяне на правителство. "За тези две години резултатите са видими, държавата се успокои, икономиката тръгна силно напред, от макрофинансова гледна точка държавата се стабилизира по един изключително впечатляващ начин, безработицата достигна рекордно ниски нива, стартираха се милиардни проекти за модернизация“, отбеляза държавният глава в началото на срещата на "Дондуков" 2.

Консултациите при президента продължават утре с БСП, както и през цялата следваща седмица с останалите шест партии в парламента. Веднага след това ще бъде свикан обявеният КСНС, а след него ще започне процедурата за връчване на мандати.