За втори път Бойко Борисов не довърши мандата си

С 218 гласа "за" и двама "въздържал се" правителството си отиде

16.11.2016 | 16:27
За втори път Бойко Борисов не довърши мандата си

Две години и 8 дни по-късно второто правителство на Бойко Борисов отиде в историята.

Оставката бе приета с 218 гласа гласа "за", без "против" и двама "въздържал се".

Тя беше внесена в понеделник, след като премиерът я анонсира в нощта на балотажа, когато стана ясно, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цачева - Манушев губи изборите.

Кабинетът ще продължи обаче да води държавата като правителство в оставка.

За втори път Бойко Борисов подава изненадваща оставка. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите на "Орлов мост".

"Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", заяви Борисов през 2013 г.

По Конституция сега президентът Росен Плевнелиев ще връчи последователно мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, и на трета партия. От лидерите Борисов и Нинова обаче вече дойде категоричната заявка, че ще го върнат.

Следва назначаването на служебен кабинет. За него пък стана ясно, че ще бъде реден от настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев, който ще встъпи в длъжност през януари догодина. Това ще бъде трети служебен кабинет за мандата на Плевнелиев. Ако между двамата президенти няма единодушие, Радев ще има право да прави промени в него, когато встъпи в длъжност.

Съставено в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът.

Президентът Росен Плевнелиев вече отправи питане до КС може ли в тази ситуация да насрочи предсрочни избори или това ще остане за наследника му.