Даниел Митов: Смяната на Бокова беше закъснял ход

Следвахме националния интерес, заяви министърът на външните работи

16.11.2016 | 15:33
Даниел Митов: Смяната на Бокова беше закъснял ход

Когато имаш кандидат в лицето на г-жа Ирина Бокова, който няма никакви шансове да спечели, има две алтернативи - или да оставиш да се провали докрай, или да направиш възможното, следвайки националния интерес, да смениш кандидата и да дадеш шанс на друг, който евентуално би могъл да има по-добри шансове. Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR министърът на външните работи Даниел Митов.

Той подчерта, че това беше направено в последният момент и допълни, че е ясно, че е било рисков ход. 

"Няма как да говорим за провали, защото когато едната кандидатура няма никакъв шанс или даваш шанс на друг кандидат, или седиш и гледаш как кандидатът ти до момента се проваля", уточни Митов.

Той каза, че  Антонио Гутереш е водел през цялото време в предварителните гласувания за генерален секретар.

"Консенсус около Гутереш беше постигнат. Ние направихме ход, с който се опитахме да обединим Източноевропейската група и да дадем все пак шанс на друг кандидат. Можем да спорим дали е закъснял този ход, но не и дали е бил провал, защото когато стана ясно, че г-жа Бокова няма никакви шансове, трябваше да направим нещо по въпроса", категоричен е министърът.

Той сподели, че предстои да се  направи рекапитулация, да се отчетат нещата, които е трябвало да се свършат и кои не са.

"Една от грешките е, че функционалният анализ на функционирането на Министерство на вътрешните работи, което трябваше да стане основа за административната реформа на Министерство на външните работи, все още е забавен като процес, заради ротацията на посланиците", обясни Даниел Митов.