БСП трябва да убеди хората, че епопеята "Орешарски" няма да се повтори

Асен Агов, Калоян Паргов и Валери Тодоров пред Bulgaria ON AIR

16.11.2016 | 15:45 Редактор: Анисия Иванова
БСП трябва да убеди хората, че епопеята

Убеждаването на хората да изберат БСП не минава през речи като на Корнелия Нинова, че епопеята "Орешарски“ няма да я има. Пред БСП има много път, за да успее да извърши обещанията й, дадени днес в пленарната зала, когато се гласуваше оставката на кабинета, каза в извънредното студио на Bulgaria ON AIR журналистът и политик Асен Агов.

"Епопеята "Орешарски“ е все още много близо в съзнанието на хората. Ако Радев спечели огромен вот с вида си, биографията, с добре водената си кампания, защото беше много добре подбран, то БСП тепърва трябва да се бори с наследството на Орешарското правителство“, каза Агов. Освен това над 200 000 избиратели на ДПС гласуваха за Радев и хората го виждат това, допълни той.

Членът на Изпълнителното бюро на НС на БСП Калоян Паргов обаче е на мнение, че БСП е минала през катарзис и тези избори са го доказали. "Когато Нинова пое Левицата, обеща, че ще промени партията и държавата. Именно БСП откри, подготви и издигна Румен Радев – цялата кампания се разви основно от БСП“ настоя Паргов

След президентския вот имаме увеличаване и на симпатизантите на БСП, мотивира се той.

"БСП изкара независим кандидат, ако имаха свой – нямаше да имат тези резултати. ГЕРБ обаче остават най-голямата управляваща сила, а политиката оттук нататък ще зависи от другите партии“, допълни журналистът Валери Тодоров.

Подаването на оставка беше емоционален акт. Това състояние, в което днес влиза държавата, е твърде рисковано за нея, каза Агов. "Ако премиерът не беше казал, че ще подаде оставка преди първия вот, резултатът от президентския вот щеше да е различен“, смята той.

Изказването беше шантаж към партньорите от РБ, своеобразен тест за доверие към тях, смята Паргов.

Според Валери Тодоров предупреждението за оставка е бил опит да се мобилизира електората, но ефектът е бил обратен. На първия тур гласуването беше партийно, на втория – мажоритарно, допълни той

България има нужда от коренна промяна на парламентарната система, а не просто какъв вот ще се избере - мажоритарен или пропорционален, убеден е Агов. Той смята, че няма ясна платформа за управление на страната ни и сегашният ентусиазъм на хората ще бъде провален. Самата идея за реферерендума също ще бъде провалена.

И тримата гости в студиото единодушно заявиха, че вървим към предсрочни избори. Според Агов те сигурно ще са в края на март или април.

Това Народно събрание няма легитимност да организира ВНС, това ще може да стане в следващия парламент, съгласиха се и тримата.

"На тези президентски избори София стана червена, 26 години тя никога не е била такава и думата е промяна, разчете Паргов и допълни: "Предстоят предсрочни избори и е нужно държавническо мислене".