България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българското месо е скъпо, защото има огромен брой малки кланици

"Хазната е ощетена от играта с ДДС", каза за Bulgaria ON AIR Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите

19.04.2016 | 07:47 Редактор: Тодор Петров
Българското месо е скъпо, защото има огромен брой малки кланици

"Българското месо е по-скъпо, защото у нас има огромен брой малки кланици, които са високоразходни. Проблемът не е във фермите. Българското месо поскъпва в кланиците. У нас най-голямата кланица коли едва 300 прасета на ден. Нужна е армия от ветеринарни лекари, за да бъдат контролирани всички тези места. Контролът е предостатъчен, но вече говорим за физическа невъзможност", коментира в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Кирил Вътев от Асоциация на месопреработвателите. 

Производителите на свинско месо у нас се оплакаха, че трупат загуби, заради фалшив транзит на месо от чуждестранни производители. Хора от бранша коментират, че това месо подбива цената и тя е с 50 стотинки под себестойността си. Прогнозират и вълна от фалити.

Според  Кирил Вътев в последно време се наблюдава добра практика, всеки който очаква внос, да пуска имейл до НАП. Специалистът подчерта, че е друг въпросът дали съвестно се изпълнява този процес. 

"Има и игра с ДДС. Ако внесете стока за 1 лев, трябва да платите 20 ст ДДС. Ако не го платите и продадете месото на 1,08 лв с ДДС, излиза че го продавате на 90 ст плюс 18 ст. Хазната е ощетена с тези  стотинки разлика и вие ги прибирате като печалба, която влиза с фактура. Когато НАП регистрира такива случаи не наказва извършителя, а купувача, който си е платил и е на светло", обясни Вътев.