България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти препоръчват - грижете се за здравето си и на Великден!

За "разтоварване" след Великден - два дни на плодово-зеленчукова диета

13.04.2016 | 10:17 Редактор: Вероника Цветанова
Експерти препоръчват - грижете се за здравето си и на Великден!

Половината от възрастното население на България е с наднормено тегло. Българинът приема огромни количества некачествена храна, коментираха в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR диатологът проф. д-р Донка Байкова и Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите.

Професор д-р Байкова  обясни, че половината от хората в трудоспособна възраст са със затлъстяване, а другата половина избират крайно ограничен режим на хранене, което води до хранителни разстройства.

Специалистите споделят, че разчитат на информирания човек да прави сам своя избор, така че да се грижи за здравето си и добрия тонус.
 
Във връзка с Великденските празници, Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите, сподели тайните на качествения козунак.

Хубавият козунак е с огромен обем и леко тегло, структурата му е на конци, а на вкус е като захарен памук, обясни тя.

Всико, което ни е необходимо за да направим бухнал козунак е скрито в няколко прости съставки. Тайната е в качеството - качествено пшенично брашно, яйца или яйчен меланж, захар, животинска или растителна мазнина, прясно мляко, ядки, мармалад, шоколад или локум.

Кукушева сподели, че технологията на замесване на козунака и съхраняването му в подходяща опаковка, осигуряват трайност около месец. И добави, че козунак с по-дълъг срок на годност е пълен с изкуствени съставки.

"Препоръчвам козунака на познатия производител, който няма да злепостави себе си пред клиента", сподели Кукушева.  

Проф. д-р Донка Байкова от своя страна представи вижданията си за традиционната великденска трапеза. Според Байкова българинът ще наблегне на традициите, като трапезата ще включва козунак, традиционни боядисани яйца, агнешко месо със зелени салати и от там нататък газирани наитки с подслаители, които са много по-вредни отколкото захарта или меда.

Доктор Байкова призовава за постоянна грижа за здравето и  предупреждава по време на празниците да бъдем внимателни с приема на храни, които съдържат изкуствени подсладители и оцветители.

За "разтоварване" след празника, Байкова предписва два дни на плодово-зеленчукова диета, а за работещите и бонус - кисело мляко или извара.