Фермери пекат агнета за Великден срещу 300лв.

Месото е приготвено по италианска технология и изпечено в класическа пещ

11.04.2016 | 10:04 Редактор: Вероника Цветанова
Фермери пекат агнета за Великден срещу 300лв.

Печено агне за Великден и за Георгьовден за близо 300 лв. предлагат по интернет малки български ферми. За тази цена ще получим 14 кг месо, приготвено по италианска технология и изпечено в класическа пещ. 

Така едно кило агнешко за великденската трапеза ще ни струва 19.50 лв., но пък ще ни бъде спестен целият труд около приготовленията за празника. Офертата върви с гарнитура кашкавал, зелена салата и пресен морков, пресмята "Монитор".

Ако пък искате сами да си приготвите великденската мръвка, има опция да си купите онлайн и цяло или половина прясно агне. В интернет магазините за фермерска храна цената му тръгва от 10 лева на килограм, но ако е от екостопанство, килото може да мине дори 18-19 лева. Срещу тези цени се получава между 7 и 10 килограма чисто месо.

През последните години интернет пространството у нас се напълни от онлайн платформи, в които дребните фермери предлагат продукцията си с цел да избегнат посредниците по веригата.
При цени от порядъка на 25-28 стотинки на яйцата по големите супермаркети, тези в онлайн платформите минават 35 стотинки, като не липсват оферти и за над тази цена. Разбира се, според фермерските оферти, предлаганите яйца са само от кокошки, хранени с пшеница и царевица и никакви химикали. Фермери предлагат и яйца, които са снесени на деня. Така 10 броя напълно пресни яйца ще ни струват 3,50 лв.

Различни пекарни пък са пуснали оферти за домашни козунаци на цени от 3.90 лв. за брой. Иначе традиционно се предлага и ръчен хляб от селски фурни за 1,20 лева. Недостатък е, че не всички платформи указват точно грамажа на предлаганите продукти.

В сайтовете изобилстват и предложения за зеленчуци, като хубавото е, че в тях има само оферти за сезонен зарзават. Затова в момента от тях не можете да си купите краставици и домати например. Зелената салата се котира по около 2 лева бройката, зеленият лук върви по 1,50 лв. връзката, а чесънът е с 10 стотинки отгоре.

Всички сайтове предлагат и доставки до София, като сумата, която трябва да заплатите, за да получите продуктите си до адрес, е 5 лв.