България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мая Манолова: Политиците да дарят пари за пенсионерите!

"Стига криминална хроника, нека събудим доброто в българина", призова омбудсманът пред Bulgaria ON AIR

12.04.2016 | 08:57 Редактор: Тодор Петров
Мая Манолова: Политиците да дарят пари за пенсионерите!

В кампанията "Великден за всеки пенсионер" се включиха доста известни лица, но и много млади хора, които са доброволци. Искаме да събудим доброто в българина. Постоянно сме затрупвани от лоши новини и криминална хроника. Има и добри хора, нека дадем шанс на добротата. Вече 10 депутати дариха средства, хората са прави да искат от политиците да участват в даренията. Очаквам подкрепа от министерствата и бизнеса, хората с възможности.  

Това призова от ефира на предаването "Сутрешен блок" по Bulgaria ON AIR националният ни омбудсман Мая Манолова.

"Освен набирането на средства с банкова сметка и SMS-и, организираме кампанията "купи и дари". Всеки, който влезе в голям магазин, за да напазарува за семейството си, може да купи още нещо и за пенсионерите. Ще се включат и производители на храни. Към момента най-много дарения има за Разград, повече от София, Варна и Бургас", каза още Манолова.

Тя призна, че няма приемна извън столицата, която да не е пълна с нуждаещи се пенсионери. Според нея, ако дарим за празника, ще дарим два пъти - веднъж на себе си, защото сме направили добро и втори път, когато помагаме на пенсионерите да имат празник. 

"Престъпление е толкова много храна да се изхвърля, а да има гладни хора в България. Като приключим с тази кампания, ще се заемем с този проблем. В момента искаме да стигнем до максимален брой хора, които да направят добро. В края на другата седмица ще обявим събраните средства", добави Мая Манолова.

Самите пенсионери споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че са приятно изненадани от кампанията на омбудсмана. Целта й е с ваучери от по 20 лева да се подпомогнат пенсионерите, чиито пенсии надхвърлят с малко прага, който дава право на допълнителни 40 лева на човек. 

Според нуждаещите се, пари трябва да се искат от политиците, които са им "отредили обидно ниски пенсии". Хората се надяват Манолова да събере нужните средства и те да стигнат до всички.

Актрисата Десислава Бакърджиева е едно от лицата на кампанията "Великден за всеки пенсионер".

"Хората трябва да вярват в доброто. Не разчитаме само на SMS-ите, кампанията е много мащабна. Надяваме се, че повече хора ще откликнат, защото възрастните хора се нуждаят от нашата подкрепа. Идеята е да помагаме постоянно на възрастните хора, не само за един празник. Имам възрастен дядо и добре знам, че лекарствата са скъпи. Отношението е много важно за възрастните хора, а не толкова да им дадеш лечве и да ги потупаш по рамото. Пратете SMS за едно левче на номер 1255, за да помогнем", призова актрисата.

Вижте целия разговор във видеото: