Мая Манолова помага на пенсионерите с "Великден за всеки"

Кампанията да подпомогне с ваучери от 20 лева пенсионерите, чиято пенсия надхвърля с малко критерия за отпускане на 40 лева добавка

03.04.2016 | 13:29 Редактор: Ирина Георгиева
Мая Манолова помага на пенсионерите с

Целта на кампанията "Великден за всеки" е да се подпомогнат с ваучери от 20 лева пенсионерите, чиято пенсия надхвърля с малко критерия за отпускане на 40 лева добавка. Това каза омбудсманът Мая Манолова, по време на представянето на инициативата кампания "Великден за всеки", която се провежда под неин патронаж, предаде репортер на Агенция "Фокус”. 

Кампанията "Великден за всеки" – "Дари празник на баба и дядо" е насочена в подкрепа на най-нуждаещата се част от българското общество – пенсионерите.

Мая Манолова разказа, че идеята за нея е възникнала след като по време на приемните ѝ за граждани, които организира в страната, пенсионерка от Плевен пише писмо до нея, в което се оплаква, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1,78 лева сумата от 300 лева, която е критерият, по който правителството отпуска еднократната помощ. 

"Същата история с подобна драма се повтори във всяка една от моите приемни и за пореден път си дадох сметка колко са бедстващи нашите родители, възрастните хора в страната. Дадох си сметка, че всеки един работещ човек може да отдели от средствата си за да помогне и на пенсионерите, които няма да получат въпросната надбавка, да прекарат по един подобаващ начин този свят празник – Великден", заяви омбудсманът. 

Тя припомни, че правителството отдели ресурс за един милион и 100 хиляди пенсионери, които ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ. "Винаги ще има един формален праг, при който много хора няма да получат тези важни надбавки, заради 1-2 лева. Над формалния праг ние ще надградим нашето неформално отношение и съпричастност към възрастните хора в България", посочи Манолова. 

Тя обясни, че целта на инициативата е да бъдат подпомогната с ваучери от 20 лева най-нуждаещите се пенсионери, с които да може да се пазарува в близо 5 000 магазина в цялата страна. Разпределението им ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.

Средствата ще се набират по банкова сметка, разкрита единствено за целите на кампанията, а всеки желаещ да дари средства, трябва да посочи общината, за която дарява. 

Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко едно от населените места. 

Сметката, по която могат да се даряват средства е IBAN: BG03BUIB98885029906100, Банков код: BUIBBGSF.

Още новини четете в Dnes.bg