Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ако нямаме здравето си, нямаме абсолютно нищо

Лазар Радков за модата на хранителните култове и здравословния начин на живот пред Bulgaria ON AIR

15.04.2016 | 21:24 Редактор: Луиза Божинова
Ако нямаме здравето си, нямаме абсолютно нищо

Приоритет номер едно на всеки човек трябва да бъде това да се образова постоянно и да наблюдава какво се случва с тялото му и със здравето му, защото ако нямаме здравето, ние нямаме нищо, заяви в предаването "Денят ON AIR" Лазар Радков от Международна младежка асоциация. "Ако не обръщаме внимание на тялото си няма как да разберем дали сме добре или вървим надолу. Осъзнатостта ни помага в абсолютно всички аспекти на живота", допълни управителят на СК Live To Lift.

Във връзка с митовете за здравословното хранене, професионалният треньор твърди, че когато се говори за различни течения в храненето, все едно се говори за различните религиозните течения. "По абсолютно същия начин функционират "хранителните култове". Има си теория, гуру, който дава висшето знание и много последователи. Набляга се предимно на вярата. Хората вярват, че нещо е добро за тях", каза Радков.

Той смята, че много хора са концентрирали в главите си и в концепции за това, кое е правилно и кое не е правилно, без да обръщат внимание на това какво се случва с тялото им - имат ли енергия, нямат ли енергия, в добро здраве ли са, разболяват ли се често.

"Ако на някой му се отразява добре да спре месото изобщо, то на друг това може да навреди", казва треньорът. "Има неща, които са общи за хората, има и такива, които са индивидуални."

Според Радков човек трябва да наблюдава себе си - дали след хранене има ли енергия, подул ли се е, може ли да се концентрира.

По отношение на това дали здравословният живот не се е превърнал в мода, Радков каза:

"Повечето хора започват да се хранят по определен начин най-често, защото искат да свалят 2 килограма 5 килограма, корем, паласки, бричове. Или лекарите са им казали - холестеролът ти е висок, кръвната захар ти е висока, трябва да се вземеш в ръце. Това са тези, които наистина имат нужда да подобрят здравето си. Но има и хора, които просто искат да принадлежат към дадена група, имат нужда от принадлежност - аз съм вегетарианец, аз съм суровоядец."

По думите му няма формула за здравословно хранено, а опорни точки, които човек може да наблюдава по себе си - пълна кръвна картина веднъж годишно, колко често се разболяваме (веднъж на две години или веднъж на три месеца), сутрин как се събуждаме - отпаднали или енергизирани.