България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациентите ще бъдат принудени да купуват най-евтините лекарства

Профилактиката е от изключително значение, настояха Иван Димитров и доц. д-р Красимира Христова

14.03.2024 | 11:11 Редактор: Вяра Димова

Над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават безплатни. Така се осигурява безплатна терапия за пациентите със сърдечни заболявания. 

"Има още доста крачки, които да се направят. Наслушал съм се на много обещания. Касата ще плаща най-евтиното лекарство. Ще има едни българи, които според терапията, която ползват, могат да се възползват от най-евтините лекарства, но тези, които на които терапията не им позволява, отново ще си доплащат", заяви Иван Димитров от Българския пациентски форум в студиото на "България сутрин".

Той коментира и изказването на премиера Николай Денков, че 600 хиляди българи ползват лекарствата.

"Не знам премиерът откъде има тези данни. Ще има хора, които няма да могат да си позволят терапията. Хубава е идеята, въпросът е как ще се реализира. Подобен акт ще позволи повече хора да имат достъп до лекарствата. Голяма част от българите не могат да си позволят лукса да си купуват въобще лекарства", смята Димитров. 

Трябва да започне Национална програма по отношение на кардиологичните заболявания, защото това, че пациентите имат достъп до лекарства, не означава, че се лекуват, настоя още представителят на Българския пациентски форум.

"Кардиологичните заболявания са голям бич не само в България, в целия свят. Българинът е беден. Нека фармацевтите да уважават лекарите и да не се опитвам да сменят терапиите на пациентите", апелира той.

Председателят на Българската асоциация по сърдечно съдова образна диагностика доц. д-р Красимира Христова обясни, че става въпрос за определен брой лекарства - 56 опции, които покриват една част от заболяванията. 

"България е водеща по отношение на сърдечно-съдовата смъртност. Ние не покриваме пациентите със сърдечна недостатъчност. Като погледнем се получава сума от около 50-60-80 лв. на месец, които отиват само за лекарства на сърдечно-съдовата система. Няма да има фалстарт на идеята. Механизмът ще заработи, но пациентите ще бъдат принудени да закупуват евтини лекарства", заяви д-р Христова пред Bulgaria ON AIR.

Пада границата на децата със сърдечни заболявания, които претърпяват инциденти, информира Димитров: "Имаме 9-годишни деца с инциденти, инсулти, инфаркти. Част от тези заболявания са наследствени. Нямаме скрининг, което го правят в Европа. Моите лекарства тук са 180 лв., в Италия ми струват 17 евро".

Д-р Христова припомни, че профилактиката е от изключително значение.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа