600 хил. пациенти ще плащат по-малко за лекарства за сърдечно-съдови заболявания

Ще ги получават напълно безплатно или с намалено доплащане

11.03.2024 | 12:32 Редактор: Тодор Петров
600 хил. пациенти ще плащат по-малко за лекарства за сърдечно-съдови заболявания

Над 600 хиляди пациенти ще получават с намалено доплащане лекарства за домашно лечение за сърдечно съдови заболявания 

След получени положителни становища на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК приема да се въведе през 2024 г. повишаване нивото на заплащане на списък от лекарствени продукти за домашно лечение, обединени в 52 групи/международни непатентни наименования/, предназначени за лечение на хронични сърдечно съдови заболявания.

Повече от 600 хиляди хронично болни пациенти със сърдечно-съдови заболявания ще получават от аптеките предписаните от личните си лекари лекарства от тези групи напълно безплатно или с намалено доплащане.

Това ще стане възможно след решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за вписване на промените в Позитивния лекарствен списък.

Решението за включване на лекарствените продукти за хронични сърдечно съдови заболявания е в изпълнение на дългосрочната стратегия на НЗОК за пълно реимбурсиране на лекарствените продукти за социално значими хронични заболявания и за разширяване на групата лекарства, за които пациентите не доплащат или доплащат ниска стойност.

С въвеждане на по-високото ниво на заплащане на лекарствените продукти за описаните групи лекарствени продукти за пациентите се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечно съдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от терапия по финансови причини.

С тези лекарствени продукти се осъществява базова терапия за сърдечно съдовите заболявания, които са водеща причина за смъртност в България. В дългосрочен план това би довело до положителен ефект за здравето на пациентите, предвид подобряване на условията за придържане към назначената им терапия.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR