Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Аркади Шарков: Българи купуват лекарства от Гърция не заради цената - тук ги нямаме

Той призова да се използва пълният потенциал за производство на лекарствени продукти в страната

29.02.2024 | 21:09 Редактор: Елеонора Танева

Продължават споровете между пациенти и здравните власти за наличието на инсулини в аптечната мрежа. 

"Количества инсулини действително има, казусът е по-скоро логистичен, отколкото някой злонамерено да го задържа. Ангажимент на Министерството на здравеопазването, на Комисията по здравеопазване и търговците на едро и производителите е да бъдат равномерно разпределени по страната", коментира здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му казусите остават нерешени поради честата смяна на министри, нестабилността на правителствата. 

"Индустрията се съобразява с новите реалности, нагласява си логистиката. Всяка една промяна носи финансови негативи, затова понякога има резистентност от тяхна страна", убеден е гостът.

Той припомни думите на председателя на здравната комисия Костадин Ангелов, че има желание от страна на политическите сили за завършване на СЕСПА, за да работи в полза на гражданите, а не на търговците на едро. 

"Трябва да има наказани фирми, които правят нерегламентиран износ на инсулини. Както стана ясно днес има търговци, които са глобени с по 100 000 лв. - трябва да има достатъчно политическа воля да не е като орел, рак и щука, а да е единна, за да се реформира СЕСПА и да има стабилност на пазара на лекарства", призова здравният икономист.

Пред Bulgaria ON AIR Аркади Шарков аптеките в страната са много, а контролиращите са малко, затова дигитализацията ще улесни процеса на контрол. 

"ЕК разработва критичен списък на лекарства, който може да бъде приложен и за България. Не малка част от българите пътуват в Гърция не защото е по-евтино, а защото лекарствата не се продават на българския пазар. Цената до такава степен ерозира, че производителят решава, че не му е изгодно да внася продукт", посочи Шарков.

Като вариант пред страната ни за решаване на проблема с дефицита на лекарства той посочи използването на възможностите за родно производство. 

Гледайте целия разговор във видеото.