Здравните власти: Има достатъчно инсулин, няма да го изнасяме

Предвиждат се промени в Закона за лекарствените продукти

27.02.2024 | 18:47 Редактор: Тодор Петров

Инсулин има достатъчно, драмата с недостига на някои лекарства е преувеличена. Това заяви министъра на здравеопазването Христо Хинков. 

От ресорното министерство предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти, a забраната за износ на инсулин се удължава до края на март.

През февруари са направени 357 проверки за наличност на инсулин в аптеки в цялата страна. За три продукта са подадените сигнали. За всички други лекарствени продукти данните са пренебрежимо малки за липса и недостиг, заяви зам.-министър проф. Илко Гетов.

Зам.-министърът на здравеопазването е категоричен, че инсулин в страната има, благодарение на забраната за износ на лекарството.

"Проблемът с липсата на инсулин в аптеките била поради недобрата работа на търговците на едро. Те не снабдяват безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях. Не поддържат достатъчни количества", подчерта проф. Гетов.

Не поддържат достатъчни количества – за тресиба например, в търговците на едро има 383 опаковки, а в склад 20 895, стана ясно от думите му. 

До намирането на трайно решение ще продължи да се удължава забраната за износ на инсулинови лекарства.

Вижте повече в репортажа на Надежда Ачева.

Снимка: БГНЕС