Неефективен е контролът в дистрибуцията на лекарства, няма повишено търсене на инсулин

Правителството работи, но трябва терапия, каза д-р Александър Симидчиев

03.11.2023 | 08:38 Редактор: Вяра Димова

С отворено писмо инсулинозависими пациенти поискаха здравният министър да издаде заповед, с която да спре паралелния износ. Парламентарно представени партии също застанаха зад това искане. Проф. Хинков издаде заповед, с която спира този износ, но само до края на годината. 

"Трайното решение е да имаме профилактичен подход към проблема, да не допускаме той да се случва. Системата СЕСПА регистрира нещата, които са се случили. Ние трябва да направим така, че те да не се случват. Така профилактичният подход може лесно да се случи, когато имаме данни по цялата верига на снабдяване. Електронните рецепти са един от начините, по които може да имаме информация, за да следим превантивно", каза зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин".

Според него не е било необходимо да има това ниво на специфичност, което е затруднило някои медикаменти.

"Снощи говорих с представители на НЗОК. Когато говорихме конкретно за потреблението на инсулините през последните шест месеца, нямаме разлика в потреблението. Ако има липси, веднага се отразява в по-малко потребление. Може би това са изолирани случаи и се работи активно те да не се случват в бъдеще", коментира д-р Симидчиев.

По решения на Комисията по здравеопазването всяка седмица се получава справка за липсващите медикаменти от ИА по лекарствата и здравното министерство. В последната такава е имало липса на един единствен вариант на дългодействащ инсулин, стана ясно от думите на госта.

"Тресиба" е единственият, който липсва в момента. Въпросът това да не се случва в бъдеще изисква информация по цялата верига. В аптеката имаме електронната рецепта, на входа имаме изпълнението на ИА по лекарствата, но по средата, там, където е дистрибуцията на лекарствата и може да се случи паралелен износ, нямаме достатъчно информация. Това също може да бъде елекронизирано и ние направихме няколко предложения,, включително и законодателни", напомни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Тогава, когато има систематично и гарантирано отчитане на всяко употребено количество, може да се направят много неща преди да са се случили, подчерта гостът.

"През последните две години все се връщаме към нулево положение. За две години съм в пети парламент и във всеки парламент започваме законодателната инициатива от нулата. Ние стоим на едно място две години", посочи зам.-председателят на Комисията по здравеопазване.

Относно електронната рецепта той заяви, че тя има много плюсове и в практиката си използва само нея. "Отива директно в досието на пациента. Не бива да допускаме трусове", добави той.

Д-р Симидчиев коментира и изказването на Бойко Борисов, че след балотажа може да се стигне до разваляне на сглобката.

"Той се чувства притеснен от факта, че нещата не са се случили както той е предполагал. Правителството работи. София е напът да има нов кмет и общински съвет. Не виждам такива проблеми. Трябва терапия. Нашите кандидати са добри, ако спечелят - ще има плюс", убеден е депутатът от ДБ.

Гледайте целия разговор във видеото.