Министър Хинков: Драмата с недостига на инсулин е преувеличена, лекарства има

Удължават забраната за износ с още месец

27.02.2024 | 14:38 Редактор: Елеонора Танева
Министър Хинков: Драмата с недостига на инсулин е преувеличена, лекарства има

Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказа твърде преувеличена. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Всеки месец се извършва проверка на наличностите в аптечната мрежа, посочи зам.-министър Илко Гетов. Те са съвместни с Изпълнителна агенция по лекарствата по региони.

"През януари има 3 сигнала от Стара Загора и Плевен, от началото на февруари - два - от Перник и село Ягодово, Пловдивско. През февруари са извършени 357 проверки на аптеки в различните региони на страната, с минимум извадка 10% от аптеките, които обслужват здравноосигурени лица", подчерта Гетов.

Към 23 февруари в страната отчетливо се забелязва три инсулинови лекарствени продукта, които са със забавяне и нерегулирани доставки - в 2/3 от всички области. Гетов отчете, че голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има. 

От единия медикамент, за който пациенти твърдят, че не го намират в аптечната мрежа, имало налични 21 275 опаковки.

"Това липса ли е? Осигурени са необходимите количества за средномесечно потребление на гражданите за 3 месеца", подчерта зам.-министърът.

Той допълни, че до намирането на трайно решение на проблема ще продължи да се удължава срокът на забраната за износ. Засега забраната важи до края на март.

Снимка: БГНЕС