България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Забраната за износ не решава проблема с липсващите лекарства

Боряна Маринкова настоява за обяснения от здравното министерство

06.02.2024 | 09:19 Редактор: Тодор Петров

В края на миналата година ДАНС докладва за паралелен износ на лекарства. Последва забрана за износ на някои медикаменти, сред тях основно инсулин. 

Три месеца след спирането на износа на инсулини и антибиотици те все още са в недостиг. Това потвърждават в своя позиция от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия. 

Изпълнителният директор на асоциацията Боряна Маринкова заяви в "България сутрин", че мерките не работят, защото не са насочени в правилната посока. 

"Ако има незаконна дейност, то тя е кражба, контрабанда. Паралелният износ е напълно законна дейност. Насоката на властите да забранят паралелния износ не е правилна", обясни гостът на Bulgaria ON AIR и добави, че при посещение у нас еврокомисар е посочил, че забраната за износ не е адекватна.

"Ако резултатите не се постигат, явно нещо в действията не е наред. Трети месец изискваме по закон информация на какво се основава недостигът на тези лекарства. Не сме "за" това пациентите да имат лекарства. Недостигът е ужасен за пациентите, за държавата и всеки бизнес в сферата. Нашата цел е да има повече лекарства. МЗ да каже защо толкова месеци проблемът не може да се реши", каза още Маринкова.

Според нея контролът в страната би могъл да бъде много по-ефективен- по тържища, пазари, магазини и в Интернет се продават незаконно внесени в България медикаменти от трети страни.

В България имаме феномена на презапасяване с лекарства, отбеляза Маринкова.

"Системата СЕСПА е хладнокръвен алгоритъм, който събира данни и генерира списък на лекарства, които са в риск от недостиг. Системата следи всички лекарства, които се реимбурсират от Здравната каса. Тя засича кои лекарства падат под критичния за населението минимум. Системата е обективна, всички други забрани са субективни. СЕСПА трябва да може да продължи да работи", коментира гостът.

От асоциацията откриват паралелен внос на инсулин, който обаче не достига до пациентите, тъй като не е позволена еквивалентната замяна на реимбурсирани лекарства. Оказва се, че огромната част от антибиотиците в България са осигурени от паралелен внос, стана ясно от думите на Маринкова.

Ние предлагаме да има еквивалентност и да бъде заменено със същото от това, което е налично, каза тя.

Гледайте целия разговор във видеото.