България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

95% от инсулините са в склада на вносителя и не стигат до нуждаещите се

"Това е контролиран, изкуствен дефицит, смята Николай Костов

28.02.2024 | 08:30 Редактор: Вяра Димова

Отново има недостиг на инсулин за диабетиците у нас. По данни на пациентски организации така е от близо година. 

"Всичките количества, видни от една справка, щяха само за ден да отидат в съответните дистрибуторите и да бъдат изнесени. В момента наистина има големи количества от някои инсулини за 3-месечни наличности, които най-вероятно са събирани през периода на забраната", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че лекарствоснабдяването има три елемента - складът на вносителя, складът на търговеца на едро и аптеките.

"В момента 95% от всички инсулини се намират в склада на вносителя. Това не е нормално. Само 5% се намират в складовете на основните търговци на едро. Със 100-300 опаковки 3300 аптеки няма как да бъдат задоволени. На всяка десета аптека има по една опаковка, което отразява реалното положение на пазара", заяви Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, когато забраната за износ падне, те ще отидат в конкретен търговец на едро и ще бъдат изнесени: "В момента в СЕСПА няма нито един инсулин, това е забранителният списък - странно. По цялата верига има много малко количества. Инсулините са във вносителя, нарочно стоят там".

Няма текст в закона, който да задължава вносителите с достатъчни количества да снабдяват търговците на едро, уточни още председателят на АСА и призова това да бъде добре обмислено.

"Използват този луфт в закона и количествата стоят на място, което е недостъпно за потребителя. Складът на вносителя не работи с аптеки и с крайни потребители, пациенти", посочи той.

Според Костов "някои от търговците на едро имат по-топли връзки с вносителитеполучават приоритетно тези лекарства и ги изнасят".

"Други нямат толкова топли връзки и им достигат малки количества. Това е цялата схема. Количествата ги има. Това е предвидимо потребление. Около 80 000 души в България ползват различни видове инсулини. Как 80 000 човека ще бъдат снабдени? Не могат. Това е контролиран, изкуствен дефицит. Удължаването, макар и месец за месец, ще принуди вносителите тези 95% от инсулините да отидат в търговците на едро и ще им изтекат сроковете", заключи председателят на АСА.

Гледайте целия разговор във видеото.