Богдан Кирилов каза защо в складовете има инсулини, а в аптеките - не

Със законодателни промени ще опитат да внедрят постоянно проследяване на медикаментите в реално време

29.02.2024 | 19:40 Редактор: Елеонора Танева
Богдан Кирилов каза защо в складовете има инсулини, а в аптеките - не

Лоша организация на търговските отношения между вносителите на лекарства и търговците на едро е причина за недостига на инсулин в аптеките. Това обяснение даде директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред депутатите от здравната комисия по време на изслушване във връзка със сигналите за липса на тези медикаменти.

По време на изслушването стана ясно, че държавата не може да контролира редовното зареждане на аптеките с инсулинови лекарства. Директорът на Агенцията по лекарствата потвърди информацията от вторник, че у нас има достатъчни количества от тези медикаменти.

"Това, че има забавяне в осигуряването на количествата към аптеките, считам, че е до голяма степен организационен проблем, който за съжаление не попада в правомощията на Агенцията и възможностите за контрол, тъй като, отново обръщам внимание, че се касае за договорни взаимоотношения от частен характер", уточни Богдан Кирилов, цитиран от БНР.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов обясни, че ще бъдат предложени законодателни промени, с които системата за проследяване на лекарствата от Позитивния списък СЕСПА да бъде достъпна в реално време за всички търговци, включително за аптеките.

"Биг брадър систем, която да следи абсолютно всичко в реално време, така е в Испания", каза Ангелов.

По време на изслушването стана ясно, че заради недостига на инсулини пациенти от различни населени места си изпращат лекарства с куриер, което поставя под риск качеството на лечение.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)