Денков: От 1 април 56 лекарства за хора със сърдечни проблеми стават безплатни

НЗОК поема изцяло плащането им

13.03.2024 | 10:19 Редактор: Елеонора Танева
Денков: От 1 април 56 лекарства за хора със сърдечни проблеми стават безплатни

От 1 април 56 лекарства за хора със сърдечни проблеми стават напълно безплатни. Това обяви премиерът в оставка акад. Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

"Искам да поздрава Министерството на финансите за успешна битка в името на българските граждани. Сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за смъртност в нашата страна. 600 000 човека приемат лекарства, досега плащаха 75% от себестойността на лекарствата си. Досега не се намери ресурс и воля да се осигури безплатно лечение на тези пациенти. Въпреки че всички знаехме, че по-възрастните хора не си пиеха лекарствата редовно, защото не могат да си го позволят. НЗОК и МФ осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания -  56 лекарства за аритмия, хипертония се поемат изцяло от Касата и ще бъдат безплатни за пациентите", заяви Денков.

Той подчерта, че така хората ще имат повече пари за по-здравословна храна. В дългосрочен план мярката ще има ефект и върху демографската криза, убеден е премиерът в оставка . 

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)