България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Не е време за избори, ГЕРБ и ПП-ДБ да не разпределят министерски кресла

Проф. Румяна Коларова и проф. Мария Пиргова са на мнение, че ще сглобката няма да се разпадне при ротацията

05.03.2024 | 10:15 Редактор: Тодор Петров

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще представи пред партията коалиционното споразумение, което ще предложи на партньорите в управлението от ПП-ДБ.

"Това споразумение не бива да е разпределение на министерски кресла. Именно това беше аспектът на меморандума, който лидерът на ГЕРБ и Мария Габриел остро критикуваха. Не очаквам да става дума за разпределение на министерски кресла и позиции в регулатори. По-скоро ще става дума за програмни цели, времеви периоди и ясно дефиниране на отговорности", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "България сутрин".

Тя очаква предложението за коалиционно споразумение да бъде подлежаща на промяна рамка.

"От 8 март нататък ще има вид диалог кое е приемливо и как ще бъде приемано, освен ако предварително не са обсъдили компоненти от това споразумение", отбеляза проф. Коларова.

Политологът проф. Мария Пиргова се съгласи, че това предложение на ГЕРБ ще бъде рамка, а самият меморандум също е бил нещо много общо.

"Проблемът е, че това управление не може да извоюва своята легитимност. Страните на сглобката закъсняха много. Страната навлиза в парламентарна, политическа и социална криза. Геноцид към диабетиците, несправяне с много проблеми, които водят до огромни заплахи за живота на населението и бизнеса. Не можем да решим проблемите в земеделието. Меморандумът и предложението на ГЕРБ нямат общо с дневния ред на обществото. Разминаването продължава да се задълбочава, обществото няма да издържи дълго на този театър", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Пиргова очаква партньорите в управлението да се споразумеят и да не се стига до предсрочни избори. Проф. Румяна Коларова обаче не споделя мнението ѝ, че в момента страната ни има военновременно управление.

"Имаме ясна заявка, че министрите ще бъдат оценени от резултатите на тяхната дейност. Ако има сериозни проблеми в здравеопазването, ясно е, че министърът ще бъде сменен. Важно е какъв ангажимент ще поеме новият министър на здравеопазването и в какви срокове", подчерта политологът. 

"Основната критика към тройната коалиция, когато беше сключено споразумението, беше именно, че става дума само за разпределение на постове. Опитът на България е, че не само това не отговаря на европейските стандарти, но гарантира корупционни практики", смята проф. Коларова. 

"Готвят се процедури, в които държавата ще влезе в ново безвремие. Това означава никакво решаване на реални проблеми и голям прозорец за корупция, защото влизат европейски средства. Хората няма да издържат с тези неразрешени проблеми. Показател е смъртността на населението и 50 хил. по-малко бебета миналата година. Фирми ще фалират. Провинцията обезлюдява. Не можем да се грижим за себе си като народ. Корупционната нагласа се наблюдава от всичките ни партньори", настоя проф. Пиргова.

По думите ѝ партиите са неспособни да активират населението и повече нямаме нужда от тях.

Проф. Коларова отвърна, че отговорното поведение не предполага предсрочни избори, но не е съгласна да се дават черни прогнози, че обществото умира или има икономически срив.

"Икономическите и социалните показатели са оптимистични. Имахме период на служебни правителства, когато бяхме на ръба на пропаст", посочи тя.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа