България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Игра на нерви и липса на компромиси: Ще има ли ротация или изборите са неизбежни?

Българите са демотивирани, коментираха Елена Дариева и Георги Киряков

04.03.2024 | 10:33 Редактор: Искра Ангелова

Във вторник ще се обсъждат всички въпроси по ротацията. Tова заяви премиерът акад. Николай Денков. Времето си тече, а припомняме, че срокът, който постави Бойко Борисов за подписване на коалиционно споразумение, е 8 март.

"Ще ни очаква една напрегната и динамична седмица, което за нас коментатори е интересно и любопитно. Това, което наблюдаваме, е, че още от ден първи партньорите взаимно отхвърлят предложенията си. В началото имаше един меморандум, който беше отхвърлен. На среща като контрапредложение видяхме коалиционно споразумение, което беше отхвърлено. Но животът на правителството също продължава, което ни кара да допуснем, че те в крайна сметка ще се разберат и ротация ще има", каза социологът Елена Дариева в студиото "България сутрин".

По думите ѝ в момента напрежението се нагнетява.

Наблюдаваме една игра на нерви, времето напредва, 6 март е в сряда. Знаем, че премиерът ще подаде оставка, но няма да имаме сигурност как ще бъде гласувана. Думите са изключително важни, неслучайно предложението на ПП-ДБ беше кръстено "меморандум" и беше представено като една покана за преговори. Доколкото те всячески се опитват да запазят дистанция и избягват думата "коалиция". Въпреки че те ще се разберат, това, което ще бъде подписано, може би няма да се казва коалиционно споразумение. Може да бъде наречено "пътна карта", допълни Дариева.

В ефира на Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков сподели, че такъв тип политически документи трябва да са плод на съвместни разговори.

"Те не трябва да са плод само на едната страна. Намирам не толкова далновидно и предложението за меморандума, и предложението за коалиционно споразумение. Това предложение за коалиционно споразумение на ГЕРБ няма как да бъде написано в рамките на ден-два. Ако не е плод на някакви дългосрочни преговори, които са се водили тайно между двете политически сили, то няма как да издържи каквато и да е проверка на времето. И може да бъде тълкувано като опит за извиване на ръце, да се правят публични постановки за пред хората и да се поставят и от едната, и от другата страна неизпълними условия. И в меморандума имаше неизпълними условия за ГЕРБ, и в коалиционното споразумение ще има неизпълними за ПП-ДБ условия. Върви се към някаква форма на продължаване на сегашното сътрудничество", подчерта той.

По думите му то ще е без ясни правила и цели.

"В тази ситуация никой няма да направи компромис. Ще си продължи така, както е досега. ПП-ДБ подсказаха, че още 9 месеца трябва да продължи това управление, за да се види дали след тези 9 месеца няма да има нужда от коалиционно споразумение. Искат да видя как ще мине ротацията на ГЕРБ, искат да видят как ще управлява ГЕРБ, искат да видят каква отговорност ще поемат министри на ГЕРБ, ако има такива", категоричен е политологът.

Елена Дариева е на мнение, че ГЕРБ се стремят към налагането на квотния принцип в следващия кабинет.

"Обратен е стремежът на ПП-ДБ, които от своя страна казаха, че искат да заложат на принципа на взаимен контрол. Това беше една от точките в предложения меморандум, който предизвика най-отчетливи реакции - идеята всеки да има право на блокираща квота. Предложенията за регулаторите и предлагането на механизъм, по който да бъдат подменени членовете на регулаторите така, че да са хора, които отговарят на високи морални, каквито очакваме да видим, а не просто квотно разпределение. Ситуацията не е изгодна и не е удобна за нито един от субектите. Нито ПП-ДБ, нито ГЕРБ се чувства комфортно, но алтернатива няма. И ако страната се тласне към избори 2 в 1 - това ни отдалечава от стратегическите цели", коментира още социологът.

Тя смята, че механизъм, както и да бъде кръстен, би дал повече сигурност и би успокоил тона: "Това изнервяне в момента развращава не само политическата среда. Ние стигаме до едно говорене в ниския регистър не речта, което отблъсква българските избиратели. В момента интересът на българските граждани към политиката намалява, не само към избори, те се отдръпват, намалява интересът към нови партии. Въобще към политическото".

"Сега запролетява, хората ще имат съвсем други приоритети, отделно е разочарованието от политиката, което ще ги демотивира да участват в политическите процеси. В тези политически игри много често партиите са пропускали основния фактор - избирателите, да ги включват активно в обсъждането на всякакви политически проблеми. Въвличането на хората във вземането на политическите решения ще бъде изключително важен фактор. Сега избирателите са публика, която няма право да ги освирква, няма никакви права", посочи Киряков.

Според Дариева нови избори ще произведат същата картина, а Киряков е на мнение, че ще се наложи да се прави мнозинство от същите политически фигури.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа